Kadın Danışma Merkezimize Başvurabilirsiniz!

Kadın Danışma Merkezimize maruz kaldığınız şiddet nedeniyle sosyal, hukuki ve psikolojik destek almak için çalışma saatlerimiz içerisinde telefonla, merkeze gelerek yüz yüze veya e-mail ile ulaşabilirsiniz. Merkez Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Cuma günleri saat 11.00-17.00 arasında; Perşembe günleri ise saat 13.00-17.00 arasında açıktır. Başvurularda kimlik vb. herhangi bir belge aranmaz ve sağlanan destek karşılığında ücret talep edilmez.

Kadın Danışma Merkezleri, kadına yönelik şiddete maruz kalan kadınlara, bu şiddetle mücadele edebilmek için ihtiyaç duyabilecekleri farklı şekillerdeki desteği sağlayan merkezlerdir. Kadınların şiddetle mücadele etme sürecinde ücretsiz sosyal, hukuki ve psikolojik desteğe ulaşabilecekleri, yasadıklarını yargılanmadan paylaşabilecekleri, kadına yönelik şiddete, bununla mücadele yollarına ve yasal haklarına dair bilgi alabilecekleri ilk başvuru noktalarıdır. Kadın Danışma Merkezinde farklı mesleklerden gönüllü ve profesyonel çalışan kadınlar bulunabilirler. Feminist bakış açısına sahip olmak ve çalışmaları feminist ilkelerle yürütmek önemlidir.

Kadın Dayanışma Vakfı bünyesindeki Kadın Danışma Merkezinde şiddete maruz kalan kadınların, bu şiddetle mücadele ederken ihtiyaç duyabilecekleri sosyal, hukuki ve psikolojik desteği kadının beyanını esas alarak, “yardım” değil “dayanışma” esasıyla ve ücretsiz olarak sağlıyoruz. Kadın sorunlarına dair duyarlılığı ve farkındalığı olan ve kadına yönelik şiddetle mücadeleye öncelik veren kadınların bulunduğu Kadın Danışma Merkezinde, başvuranların kendilerini rahat ve güvende hissedecekleri bir ortam yaratıyoruz.

2016 yılında Kadın Danışma Merkezimize 336 kadın maruz kaldığı şiddet nedeniyle destek almak için başvurdu. Başvuran kadınların %65’ine sosyal destek, %33’üne Vakfın gönüllü avukatları tarafından hukuki destek, %8’ine psikolojik destek sağlandı.

Sosyal Destek: Kadın Danışma Merkezinde sosyal çalışmacılar ve Vakıf gönüllüsü kadınlar tarafından yürütülen süreçtir. Kadın Danışma Merkezine şiddet nedeniyle destek almak için başvuran kadınlarla ilk görüşmeleri yapma, maruz kalınan şiddete dair anlatıyı kadınların beyanını esas alarak dinleme, risk ve ihtiyaç analizi yapma, şiddetten uzaklaşmak için mevcut mekanizmaların ve yasal hakların nasıl kullanılabileceğinin bilgisini paylaşma, ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda alternatifleri değerlendirerek ve kadınlar adına karar almadan birlikte planlama yapma, gerekli yönlendirmeleri yapma ve yönlendirmeler sonrasında sürecin takip edilmesini içerir.

Hukuki Destek: Bu destek, danışanın ihtiyaç duyduğu doğrultuda hukuki aktarımda bulunmayı, kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmaları ve yasal haklara dair bilgilendirme yapmayı ve ilgili kurumlara yönlendirmeyi içerir. Kadın Dayanışma Vakfı gönüllüsü avukatlar, aksi Vakıf yürütme grubunda kararlaştırılmadıkça, danışanın duruşmalarda temsilini üstlenmez.

Psikolojik Destek: Psikolojik destek, şiddete maruz kalan kadınlara, bu şiddetin yarattığı travmanın etkilerini azaltmak, kadınların duygu durumlarını dengelemek, kendi yaşamları ile ilgili karar vermelerini sağlamak ve birlikte güçlenmek için veriliyor. 50 dakika süren görüşmeler 6 ay ile 1 yıl arasında devam ediyor. İlk 6-9 ay süresince genellikle haftada 1 gün süren görüşmeler sonraki aylarda azalarak sonlandırılıyor.

Kadın Danışma Merkezindeki ‘hayır’larımız

Şiddet uygulamak
Yargılamak
Suçlamak